Min historie om at være særlig sensitiv


Her er så min historie om det at være et særlig sensitivt mennesker. Jeg har startet med at besvare spørgsmålene i testen, ikke kun med ja og nej, men prøvede at skrive lidt om hvordan det påvirker mig.

En ting jeg også har lagt mærke til er, at det med alderen påvirker mig mere og mere. Igennem de sidste 10 år har det virkelig taget fart og blevet meget mere mærkbart i min hverdag og især efter jeg har fået senfølger efter kræftbehandling.

Jeg synes at være opmærksom på det subtile og uhåndgribelige i mine omgivelser?

Ingen tvivl om det – jeg kan mærke/føle ting og stemninger omkring mig. Jeg er meget alternativ og spirituel og tro stærkt på at der findes mere mellem himmel og jord.

Andre menneskers stemninger påvirker mig?

Jeg kan mærke på lang afstand, hvordan andre mennesker har det – Hvis det er mine nærmeste, kan det være så slemt at jeg har svært ved at skelne mellem om det er mine eller deres følelser jeg er påvirket af. Det gør at jeg kan gå rundt en hel dag og have det elendigt over noget som faktisk slet ikke er mit.

Jeg er tilbøjelig til at være meget følsom over for smerte?

Jeg får det rigtig dårligt, hvis jeg har smerter – det kan være kvalme, psykisk nedtur, og total energi forladt

På travle dage har jeg behov for at trække mig tilbage, til sengen eller et mørkt værelse eller et andet sted, hvor jeg kan få noget privatliv og blive fri for stimulering?

Ja i højeste grad – jeg har virkelig brug for ro omkring mig, hvis der er for meget stimulering bliver jeg bims i hovedet, får koncentrationsbesvær, har svært ved at forholde mig til ganske almindelige hverdagsting. Hvis det er over flere dage går det helt galt. Eks. Med arbejdet på konference over en weekend, jamen så kan jeg være helt sikker på at jeg på 2. dagen ligger mig med migræne. I øvrigt har jeg svært ved at overskue at skulle på konference. Og nu ved jeg jo hvorfor.

 

  • Uvante omgivelser
  • For meget stimulering
  • For mange mennesker
  • For meget larm
  • For mange opgaver på en gang
  • Absolut ingen ro
  • Dårlig søvn
  •  

Jeg er særligt følsom over for virkningerne af koffein?

Nej ikke koffein, men derimod kemisk medicin og sukker – Jeg skal kun have halv dosering af medicin, da jeg bliver utrolig påvirket af det. 

Eks. Morfin kan jeg slet ikke tåle, jeg får problemer med vejrtrækningen og bliver rigtig syg af det.

Sukker er også noget som påvirker mig stærkt. Hvis jeg får for meget (og det er ikke ret meget), bliver jeg ekstrem træt, kan få svimmelhedsanfald og er alment dårlig. Nå ja, mit humør ryger ned på nulpunktet.

Jeg bliver let overvældet af ting som kraftigt lys, stærke lugte, grove tekstiler eller sirener i nærheden?

Lys – Det har altid undret mig at jeg var nød til at have solbriller på når jeg er ude om sommeren, selv i gråvejr, da mine øjne ellers begynder at svie og jeg får en dundrende hovedpine. Nu ved jeg hvorfor.

Lugte – Dejlige dufter kan jeg blive hel høj af. Ubehagelige lugte bliver jeg nærmest dårlig af og jeg kan så absolut ikke holde det ud, det kan gøre mig fuldstændig vanvittig.

Tekstiler – Jeg er virkelig hysterisk med hvad tøj jeg har på. Noget der kradser, klør eller på anden måde er ubehageligt, NEJ TAK.

Jeg har fx aldrig gået med bh, noget jeg ellers altid gerne har villet, men kan simpelthen ikke holde ud at have den på. Den strammer og er bare så irriterende. Guderne skal vide at jeg har brugt en formue på bh’er, men aldrig fundet en jeg har kunne holde ud at have på.

Intet tøj må stramme, for så kan jeg ikke have det på. Halskæder går jeg heller ikke med, da jeg har det på samme måde som med tøjet.

Sirener – Det er nu ikke så meget lyden der påvirker mig, men det, at der sker noget ubehageligt som påvirker mig.

Jeg har et rigt, sammensat indre liv?

Jeg er dagdrømmeren over alle dagdrømmer – jeg keder mig aldrig, jeg er et meget positivt menneske, jeg tror på tankens kraft, jeg tror på engle og åndelige vejledere m.m. Jo jeg har et rigt, sammensat indre liv.

Jeg bliver ilde til mode af høje lyde?

De behøver ikke engang at være høje – Lyde i det hel taget påvirker mig utrolig meget. Jeg har eksempel vis aldrig musik, tv eller andet støj kørende i baggrunden. Jeg mister koncentrationsevnen, bliver irritabel og kan ikke holde alt den støj ud.

Jeg bliver dybt bevæget af kunst eller musik?

Så absolut – jeg tuder faktisk tit over noget musik jeg høre. Eller jeg kan være helt oppe i skyerne over det.

Jeg er samvittighedsfuld?

JA

Jeg bliver let forskrækket?

Ja der skal ingen ting til, men det er ikke sådan at jeg hopper flere meter op i luften (jo det gør jeg også ind i mellem), men det er mest inden i mig jeg bliver forskrækket. Mit hjerte hamre og jeg ryster inden i.

Jeg bliver nervøs, når jeg skal lave noget på meget kort tid?

Det kan nærmest få mig til at gå i panik – og det er helt sikkert at jeg har glemt et eller andet. Jeg bliver stresset og mister fuldstændig koncentrationen.

Når mennesker befinder sig dårligt i et fysisk miljø, ved jeg for det meste, hvad der skal gøres for at gøre det mere behageligt (såsom at ændre belysningen eller siddepladserne)?

Ja det gør jeg egentlig.

Jeg bliver irriteret, når man prøver at få mig til at gøre mange ting på én gang?

En ting ad gange tak – ellers kan i gøre det selv. Her sker lidt det sammen som når jeg skal lave noget på meget kort tid.

Jeg gør mig megen umage for at undgå at begå fejltagelser eller at glemme ting?

Det må man sige – det har kostet mange spekulationer og bekymringer. Også her går jeg ned med flaget, hvis det står på over for lang tid. Jeg mister simpelthen mig selv og har svært ved at forholde mig til noget. Og min energi går totalt i bund.

Jeg gør det til et princip at undgå voldsprægede film og tv-show?

Det kan jeg bare ikke holde ud at se – især ikke inden jeg skal i seng.

Jeg bliver stimuleret på en ubehagelig måde, når der foregår en masse omkring mig?

Jeg kan ikke overskue det, bliver mærkelig i hovedet og har lyst til at løbe min vej.

Det at være meget sulten skaber en stærk reaktion i mig, som afbryder min koncentration eller stemning?

Faktisk kan jeg ikke noget som helst andet end tænke på mad når jeg er meget sulten – jeg bliver enormt irriteret på mine omgivelser og isolerer mig totalt indtil jeg har fået noget at spise.

Forandringer i mit liv ryster op i mig?

Jeg vil gerne lige være forberedt på forandringerne inden de sker – ellers panikker jeg.

Jeg bemærker og nyder sarte eller fine dufte, smage, lyde, kunstværker?

Ja utrolig meget.

Jeg prioriterer det højt at indrette mit liv, så jeg undgår rystende eller overvældende situationer?

Det bruger jeg sørme meget tid på – ingen konflikter eller andet som kan forstyrre mit indre tak. Det gør det også temmelig besværlig at være mig ind i mellem, da jeg ikke sætter så mange grænser og ikke siger til og fra. Når jeg ikke gør det, undgår jeg at havne i situationer som ryster mig, hvilke konflikter gør. Men har opdaget at jeg sgu havner i dem alligevel.

Når jeg er nødt til at konkurrere eller til at blive iagttaget, mens jeg udfører en opgave, bliver jeg så nervøs eller usikker, at jeg klarer mig meget dårligere, end jeg ellers ville have gjort?

Det er ganske enkelt en frygteligt situation at blive sat i. Jeg hader det, ingen skal iagttage mig når jeg laver noget. Om det så er noget jeg har gjort tonsvis af gange og ved at jeg ikke laver fejl her, så skal jeg bare ikke iagttages, for så kan jeg slet ikke finde ud af at udføre opgaven. Lige en sjov ting – Jeg hader at have nogen i køkkenet når jeg laver mad.

Eks. Når jeg starte på nyt job og skal lære deres systemer, beder jeg om at de viser mig det, mens jeg skriver ned punkt for punkt, hvordan de gør og når det er gjort venter jeg på, at de skal gå, så jeg kan prøve selv. – de gange jeg har skulle prøve når de sad ved min side, har det ALTID gået galt.

Igen, nu ved jeg hvorfor.

Da jeg var barn, syntes mine forældre og lærere at opfatte mig som genert?

Det kan jeg kun svare ja til – og sjovt nok, har jeg derfor også altid sagt og troede jeg var genert.


Okay, efter at have besvaret spørgsmålene, kan jeg pludselig forstå, en hel del ting ved mig selv, som jeg har gået og undret mig over.

 

Nu forstår jeg, hvorfor jeg er total energiforladt (jeg er ikke bare træt, men helt færdig) efter en arbejdsdag.

Jeg står op 2 timer før jeg skal ud af døren – ellers er jeg klart vildt stresset inden jeg kommer afsted og min dag er ødelagt på forhånd.

Så tager jeg med toget, som er fyldt med unge mennesker der skal på diverse skoler og uddannelser.

Her bliver jeg mødt med, meget støj, diverse dufte af parfumer, musik fra forskellige sider, telefoner der bipper og ringer, kulde eller varme (som også påvirker mig meget) og sidst men ikke mindst, alle de forskellige menneskers sindsstemninger.

Når jeg når på arbejdet, skal jeg forholde mig til mine kollegaer, chefer, arbejdsopgaver, kunder osv.

Så går turen hjem igen, med præcis de samme påvirkninger, som med turen om morgenen, nå ja indkøbene skal også lige gøres.

Jeg er simpelthen blevet over stimuleret, hvilke jeg ikke kan rumme. Det gør også at jeg går tidligt i seng (her er ro og fred).

Det forklare så også, hvorfor jeg ikke har lyst/behov/overskud til at foretage mig noget om aften. Jeg har prøvet at gå på aftenkursus, men er kun kommet 2 – 3 gange, fordi jeg simpelthen ikke fik noget ud af det, da jeg var for træt og ikke kunne koncentrer mig.

Jeg bryder mig ikke om at skulle noget om aftenen – når der er indkaldt til forældremøde, fødselsdage, andre arrangementer, ligger det simpelthen i baghovedet og irriterer indtil det er overstået. (Altså da jeg arbejdede på fuld tid) i dag er jeg fleksjobber, så har jeg noget nemmer ved at overskue det, da jeg jo ikke er blevet overfyldt med påvirkninger og indtryk hele dagen.


Jamen hvad kan jeg så bruge alt denne nye viden til –

Jo jeg ved nu at jeg ikke skal søge job med for meget transporttid, kan jeg tage bussen i stedet for toget ville det være rigtig godt, da der næsten ingen mennesker er med bussen og jeg er mere isoleret i bussen end i toget.

Jeg skal ikke have et job i et stort åben kontormiljø – men prøve at finde et, hvor jeg kan få små pauser til mig selv og ikke er på hele tiden.

Jeg slipper med at bruge en formue på tøj, aftenskolekurser m.m. for jeg ved nu at det er total spild af penge, da jeg aldrig vil kunne bruge tøjet eller aldrig vil kunne gennemføre et aftenskolekursus.

I stedet vælger jeg online kurser.

Sørge for at få den ro jeg har brug for, for at kunne fungere til min og mine omgivelsers tilfredshed.

Dette har givet mig en følelse af at der er fjerne et par mursten fra mine skulder. I stedet for at banke mig selv oven i hovedet, kan jeg nu i stedet, se på, hvad det lige er, som gør, at jeg har det på den eller den måde lige nu og så stoppe op i tide, så jeg ikke køre mig selv træt.

Min krop og min sjæl, har nogle behov, som ikke alle mennesker har og dem bliver jeg simpelthen nød til at tage vare på.


Jeg håber testen og min historie, vil hjælpe dig og mange andre i jeres liv.

Du finder testen lige her